FØR DU GÅR I GANG

Når du skal lage animasjonsfilm er det en rekke ting du bør tenke på. Alt fra animasjonsstil, lengde, musikk, voiceover, lydeffekter etc. I tillegg har du sannsynligvis både en deadline og et budsjett å forholde deg til. Du har kanskje gjort deg noen tanker om hva slags animasjonsfilm det skal være, en enkel infografikkfilm, en stilig 3D animasjon eller kanskje en film som kombinerer tradisjonell film og animasjon. I denne artikkelen forklarer vi forskjellen på de ulike animasjonsstilene og hva du bør tenke på før du går i gang.

2D ELLER 3D ANIMASJON?

Uansett hva slags animasjonsstil må du ta et valg om den skal bestå av 2D eller 3D elementer. Det vil i stor grad påvirke det endelige utseende på animasjonen, produksjonstiden og ikke minst budsjettet ditt. Under ser du et eksempel fra samme scene i hhv 2D og 3D. Bildet sier det samme, det er en dame pakker ut varene hun har handlet på butikken. Men det er betydelig forskjell i stil og uttrykk.

Eksempel på 2D animasjon.
Eksempel på 3D animasjon.

3D ANIMASJON

Her er hele filmen fra eksempelet over animert i 3D. Filmen er en rekrutteringsfilm for Orkla hvor man følger Brand Manager gjennom Orkla sin verdikjede.

2D ANIMASJON

Selv om 3D har et betydelig overtak på 2D når det gjelder utseende og muligheter, er det mange grunner til at mange velger 2D. Produksjonstid og kostnad er kanskje de to viktigste argumentene. 3D ser bedre ut og gir flere muligheter, men tar også lenger tid og koster mer. 2D er enklere, har kortere produksjonstid og derfor også billigere. Under er et par eksempler på filmer vi har laget i 2D animasjon. I eksempelet for Glamox har vi “juksa litt” og lagt inn noen 3D elementer, men i all hovedsak er animasjonen i 2D.

2D animasjon for Budstikka

2D animasjon for Glamox

INFOGRAFIKK

Dette er en av de vanligste animasjonsstilene. Den velkjente animerte ”explainer videoen” er denne kategorien. Det er sjelden du finner infografikkanimasjoner i 3D. Filmene skal ofte produseres raskt og innenfor mindre budsjetter. Infografikkformatet fungerer godt hvis du har et enkelt budskap som ikke trenger å settes inn i noen kontekst eller historiefortellling. Det handler ofte om å formidle et tekstlig budskap på en mer underholdende måte ved å bruke animasjon, grafikk og ikoner.

Her er et eksempel på en infografikkvideo som vi har laget for Felleskjøpet. Selv om det er lagt på musikk og lydeffekter fungerer den godt uten lyd siden all teksten står i animasjonsfilmen.

INFOGRAFIKK + TRADISJONELL VIDEO

Infografikk egner seg også veldig godt som et visuelt lag oppå tradisjonell film. Etterhvert som video i sosiale medier har vokst, har også behovet for grafiske elementer i tradisjonell film økt. Svært mange av de som bruker sosiale medier fra mobil, ser filmer uten lyd. Derfor er det nærmest blitt et krav at filmer tilrettelegges for seing uten lyd og infografikk elementer gjør nettopp det. I tillegg øker det produksjonskvaliteten og verdien seeren får på videoen. Under er et par eksempler hvor vi har lagt infografikkelementer oppå tradisjonell film.

Infografikk + tradisjonell film for Lumagate

Infografikk + tradisjonell film for HSN

STOP MOTION

Stop motion er en spesiell animasjonsstil som gir et helt eget særpreg med en slags hakkende bevegelse. Definisjonen av stop motion er rett og slett all type animasjon som består av stillbilder spilt av etter hverandre. Når man lager stop motion rigger man en scene, tar et bilde, flytter på noen elementer, tar et nytt bilde osv. Deretter settes disse bildene etter hverandre i en filmsekvens. Det mest kjente eksempelet på stop motion er sannsynligvis Flåklypa filmene.

Prisen på stop motion er svært varierende fordi det avhenger veldig av hva du skal lage film av. Lager du et univers som Flåklypa må du skape et helt univers av dukker, hus og bakgrunner. Men om du lager en film slik vi gjorde for Nutrilett, er det vesentlig enklere.

MOTION GRAPHICS

Motion graphics er en litt mer fancy variant av infografikkanimasjonen. Begrepet kommer fra den tiden hvor grafisk design kun var i flatt og ubevegelig format. Etterhvert gikk utviklingen i retning av at man kunne bevege grafikken, på engelsk heter bevegelse motion, og derav kommer ordet “motion graphics”. Så strengt tatt er egentlig infografikkanimasjonen også en variant av motion graphics. Men vi liker å bruke begrepet om de animasjonene som holder et litt høyere nivå enn infografikkanimasjonen. Under er et par eksempler av motion graphics i 3D.

Motion graphics for Visma

Motion graphics for Admincontrol

RING, MAIL ELLER BRUK KONTAKTSKJEMA.

Nysgjerrig på videoproduksjon, animasjon eller videostrategi? Eller har du bare lyst på en god kopp kaffe og en videoprat? Ta kontakt da vel.