Videoproduksjon

Hva koster det, hvor lang tid tar det og hvordan bestiller man?

Videoproduksjon er en krevende øvelse og det er ikke alltid like lett å vite hvor man skal starte. Hva kan du få til selv? Hvor mye får du for pengene om du skal bestille en videoproduksjon? Hvem bør du bestille fra og ikke minst hvor lang tid bør du beregne?

Du har kanskje et prosjekt hvor du trenger video eller har lyst til å bruke video som en del av markedsstrategien din. Enten du er helt fersk på video eller har vært gjennom noen produksjoner så tror jeg du vil ha godt utbytte av denne artikkelen.

Denne artikkelen handler om tradisjonell videoproduksjon, dvs. levende bilder filmet med et videokamera (live-action). Er du interessert i animasjon kan du lese artikkelen som handler om det å lage animasjonsvideo.

Hvordan bestille en videoproduksjon?

Hvordan du bestiller avhenger i stor grad av behovet ditt. Men man kan anta at du havner i en av to kategorier. Enten så har du en klar idé om hvordan problemstillingen din skal løses, altså en konkret idé til selve videoen, eller så er du litt usikker og ønsker innspill på hvordan din utfordring kan løses på best mulig måte. Er du usikker vil du ganske raskt få spørsmål om hvilket budsjett du har til rådighet. Dersom du ber om forslag til en løsning må produksjonsselskapet vite hvilke rammer de skal jobbe innenfor. Det blir litt som å å be en kokk lage mat. Kokken må vite om han har råd til 3 eller 10 ingredienser, hvor lang tid han har på seg til å lage maten, om det er et gourmetmåltid eller tradisjonskost og ikke minst hvor mye mat han skal lage.

De spørsmålene du garantert vil få når du henvender deg til et produksjonsselskap er følgende:

 • Har du en konkret idé eller manusutkast?

 • Skal det være noen aktører (skuespillere/ statister/ programledere osv.) foran kamera? Isåfall hvor mange? Skal disse være amatører eller profesjonelle?

 • Skal det være noen aktører (skuespillere/ statister/ programledere osv.) foran kamera? Isåfall hvor mange? Skal disse være amatører eller profesjonelle?

 • Ønsker du å lage en eller flere filmer?

 • Hvilket kvalitetsnivå skal man legge opp til, er det spillefilm kvalitet eller filmet med mobil?

 • Har du en referansevideo som ligner på det du ønsker å lage?

 • Skal det være grafikk/ animasjon?

 • Skal det være en fortellerstemme?

 • Skal det være en fortellerstemme?

 • Skal det være musikk? Spesialkomponert eller arkivmusikk?

 • Krever ideen din opptak på mange ulike lokasjoner?

Har du en konkret idé bør du være forberedt på å svare på disse spørsmålene (og kanskje noen til) før du får en prisindikasjon. Har du fått en pris uten å ha svart på noen av disse spørsmålene bør du vurdere om dette er en leverandør du kanskje skal styre unna. 

Pris på videoproduksjon

Prisen på en videoproduksjon avhenger i stor grad av hva man svarer på spørsmålene over. Har du en konkret idé trenger du ikke betale for en full idéutviklingsprosess. Har du et manus er det sannsynligvis et godt utgangspunkt for det videre arbeidet, men du bør uansett be produksjonsselskapet komme med forslag til løsninger. Kanskje har du lagt opp til en komplisert og dyr scene som kan løses på en mye enklere måte uten at det går utover budskapet ditt.

La oss si du bare skal gjøre et intervju. Det kan løses ved at du får med deg en fotograf og gjør intervjuet selv, eller at du får med deg en fotograf, regissør, lydtekniker og lystekniker. Du får tatt opp intervjuet i begge tilfeller, men det vil være stor forskjell på kvaliteten, både visuelt og innholdsmessig. Det vil også være betydelig forskjell i prisen på de to alternativene.

Mange aktører betyr mer planlegging i forkant, mer koordinering, mer utstyr, større crew og lengre opptaksdager. Mange tyr til interne ressurser eller amatører fordi det er en rimeligere løsning enn profesjonelle aktører foran kamera. Profesjonelle vil gi en smidigere produksjon og et bedre sluttresultat, men det krever også høyere honorarer til skuespillere. Interne og amatører er en rimeligere løsning, men det betyr som regel at opptaket tar lenger tid og mer redigeringsarbeid. Av og til er det smart å bruke interne, andre ganger kan det være lurt å bruke profesjonelle.

Grafikk og animasjon brukes som regel til å løfte kvalitetsnivået på produksjonen. Dette kan være visuelle effekter som forsterker historiefortellingen eller rett og slett bare ser kule ut. Hvor mye av budsjettet man ønsker å bruke på dette er en avveining opp mot formålet. Denne kostnadsposten kan bli betydelig hvis man ønsker noe som ser imponerende ut.

Det er også en del andre faktorer som påvirker pris, som utstyrsnivå, etterarbeidsprosess, lydarbeid osv. Men dette vil produksjonsselskapet guide deg gjennom ved behov. En annen faktor som er lett å forstå er opptakssted.

Hvor man filmer har mye å si for prisen på en videoproduksjon. Er du for eksempel i Oslo er det lurt å prøve å gjøre all videoproduksjon i Oslo. Reising mellom lokasjoner tar mye tid. På hver nye lokasjon skal utstyret pakkes ut, lys skal settes, lyd skal testes, man skal finne riktige vinkler å filme i osv. Jo mer man får gjort på samme sted, jo mer effektiv blir produksjonen.

Nå har du kanskje lest hele denne artikkelen i håp om å få et eller annet som kan gi deg en indikasjon på hva ditt prosjekt vil koste. Som du sikkert skjønner etter å ha lest dette består videoproduksjon av så mange variabler at det er umulig å komme opp med et godt svar uten å ha informasjon om det konkrete prosjektet. Vi pleier å si at en videoproduksjon ligger mellom 50.000 og 500.000,hvor de fleste havner et sted midt i mellom. Er budsjettet ditt under 50.000 vil vi anbefale deg å ta et videokurs slik at du selv kan lage video. I de tilfellene budsjettet for en enkelt videoproduksjon havner over 500.000 er det som regel noe spesielt ved prosjektet som krever det.

Har du et konkret prosjekt du ønsker at vi skal se på?

Vi er glade i kaffe og byr gjerne på en kopp.